Het belang van peeling voor een stralende huid 

Op gesprek bij esthetisch arts Elisabet Haesevoets 

Een stralende en gezonde huid begint met de juiste zorg en aandacht. Eén van de essentiële stappen in een effectieve skincare-routine is regelmatig exfoliëren, oftewel peelen. Een behandeling die de laatste jaren zeer populair is zowel thuis in de badkamer, als in de instituten. Maar wat is dat nu juist peelen en waarom is het zo belangrijk voor je huid? Wij gingen ten rade bij esthetisch arts Elisabet Haesevoets.  

Shop onze Peeling

Dokter Haesevoets, wat is dat eigenlijk peelen?

Elisabet: “Peeling is een huidverzorgingsprocedure die gericht is op het exfoliëren of verwijderen van de bovenste laag van de huid, bestaande uit dode huidcellen. Het doel van peeling is om een gladdere, stralende huid te onthullen en verschillende huidproblemen aan te pakken. Er zijn verschillende methoden en soorten peelings, variërend van mild tot diep, en ze kunnen zowel thuis als in professionele instellingen worden uitgevoerd.” 

Welke zijn de meest voorkomende soorten peeling? 

Elisabet: “Je hebt de fysieke of mechanische peeling.  Hier wordt gebruik gemaakt van fysieke korrels, borstels of sponzen om dode huidcellen mechanisch te verwijderen. Deze manier is geschikt voor mensen met een normale tot droge huid, maar voorzichtigheid is geboden bij een gevoelige huid om irritatie te voorkomen. 

Daarnaast heb je dan ook de chemische peeling, waar je chemische stoffen, zoals zuren gebruikt om dode huidcellen te verwijderen. Dit kan bij verschillende huidtypes toegepast worden, afhankelijk van de gekozen zuurconcentratie.  

Heb je een gevoeligere huid, kan je kiezen voor enzymen, vaak afkomstig van natuurlijke bronnen zoals fruit, in te zetten om dode huidcellen af te breken. 

Daarnaast heb je dan ook nog de AHA (Alpha Hydroxy Acid) peeling, waarbij glycolzuur, melkzuur of appelzuur om dode huidcellen te exfoliëren. Dit is bijvoorbeeld de Peau Parfaite uit jullie gamma. Dit product is ideaal voor mensen met een droge huid en fijne lijntjes. 

Mensen met een vette huid, acne of mee-eters, moeten dieper gaan werken met een BHA (Beta Hydroxy Acid) peeling, waar zuren zoals salicylzuur, die dieper in de poriën doordringen.” 

Hoe vaak zou je moeten peelen om een optimaal resultaat te bereiken?

Elisabet: “De frequentie waarmee je moet peelen voor een optimaal resultaat hangt af van verschillende factoren, waaronder je huidtype, de gebruikte peelingmethode en de doelen die je hebt. Als je peelt om een ​​gezonde huid te behouden, kan een regelmatige, maar niet te frequente, peeling voldoende zijn. Voor specifieke huidproblemen, zoals pigmentatie of acne, kan een meer intensieve peelingroutine nodig zijn, mogelijk onder begeleiding van een professional.” 

Je huidtype kennen is dus essentieel?  

Elisabet: “Inderdaad. Mensen met een droge of gevoelige huid moeten voorzichtiger zijn met peelings. Eenmaal per week of eens in de twee weken kan voldoende zijn. Mensen met een normale tot gecombineerde huid kunnen over het algemeen vaker peelen, bijvoorbeeld één tot twee keer per week.”

Je huid verbetert er dus door?  

Elisabet: “Het regelmatig exfoliëren van de huid kan de textuur inderdaad verbeteren en de teint egaliseren.
Door de verwijdering van dode huidcellen krijgt de huid een gladdere en zachtere uitstraling. Dit kan vooral gunstig zijn voor mensen met een doffe teint of ongelijkmatige pigmentatie.” 

Kan het ook helpen tegen acne of verstopte poriën? 

Elisabet: “Peeling kan helpen bij het voorkomen van verstopte poriën, een veelvoorkomende oorzaak van acne. Door de ophoping van dode huidcellen te verminderen, worden poriën minder snel verstopt, waardoor de kans op puistjes en mee-eters afneemt.”

Zijn er nog meer voordelen verbonden aan het peelen van de huid?  

Elisabet: “Peeling kan ook helpen bij het verminderen van hyperpigmentatie en donkere vlekken op de huid. Het verwijderen van de bovenste laag onthult een helderdere teint en kan helpen bij het vervagen van ongewenste verkleuringen.” 

Waar moet je rekening mee houden als je wil peelen?  

Elisabet: “Bij het kiezen van een peelingmethode is het essentieel om het huidtype in overweging te nemen. Sommige mensen hebben baat bij mildere peelings, terwijl anderen misschien beter af zijn met krachtigere behandelingen. Luister dus vooral naar je huid. Want overmatig exfoliëren kan de huid irriteren. Begin met een lagere frequentie en pas deze aan op basis van hoe je huid reageert.  Als je merkt dat je huid rood wordt, geïrriteerd raakt of overgevoelig wordt, is het belangrijk om de frequentie van de peeling te verminderen. Als je twijfelt, kan overleg met een dermatoloog of skincare-specialist helpen bij het bepalen van de juiste peelingmethode voor jouw specifieke behoeften.” 

Tot slot, zijn er nieuwe technieken als alternatief voor peelings? 

Elisabet: “Ja. De allernieuwste techniek heet REYU. Hierbij worden naast AHA- en BHA- zuren ook elektrolyten in de huid gesluisd, en vervolgens geactiveerd met de CLEM (Closed Loop Electro Modulation) methode. Al naar gelang het protocol dat gehanteerd wordt, kunnen we poriën ontstoppen en acne aanpakken, en moeilijke pigmentaties type melasma (zwangerschapsmasker) of donkere kringen rond de ogen vervagen. Fijne rimpels en huidverslapping hebben ook hun eigen behandelplan. De huid krijgt als het ware een ‘reset’ waardoor de huidlagen van binnenuit normaliseren. De techniek heeft reeds een internationale erkenning bij artsen specialisten.” 

Shop hier de peeling
Bonjour Chérie