Waarom is SPF zo belangrijk en waarom moeten we het dagelijks opnemen in onze beautyroutine? Wij gingen ten rade bij dokter Geusens zelf. 

SPF smeren is belangrijk om onze huid goed te beschermen tegen de schadelijke effecten van de zon.  Daarom hebben we binnen onze Rout(in)e du soleil de nieuwe versie van onze Face Suncreen protection by Nomige gelanceerd. Deze keer met SPF 50. 

Deze crème met een lichte teint is samengesteld in samenwerking met Nomige, het gerenommeerde skincaregamma van Doctor in de dermatologische wetenschappen Barbara Geusens.

Ontdek de Sunscreen protection by Nomige

Kan je uitleggen wat SPF precies betekent en waarom het zo belangrijk is voor de bescherming van onze huid, vooral in de zomer? 

SPF staat voor Sun Protection Factor en is een maatstaf voor hoe goed een zonnebrandmiddel bescherming biedt tegen de schadelijke effecten van ultraviolette (UV) straling van de zon, met name tegen verbranding door UVB-stralen. 

In theorie wilt dat zeggen dat als je zonder zonnebescherming na 10 minuten zou verbranden, dat je met een SPF30 tot 30 keer langer in de zon kan zitten vooraleer je verbrandt. Dus 30 x 10 = 300 min. Je merkt dus dat voor iemand met een bleke huid een SPF30 minder lang bescherming zal bieden dan iemand met een donkere huid. 

Dat is de theorie want in praktijk raad ik altijd aan om de 2 tot 3 uur bij te smeren, omdat je nooit voldoende smeert en er door wrijving of zweet ook zonneproduct verdwijnt.  

De SPF is anderzijds ook de mate waarin UVB stralen wordt tegengehouden: 

 • SPF15 blokkeert 93% van de UVB stralen 
 • SPF30 blokkeert 97% van de UVB stralen 
 • SPF50 blokkeert 98% van de UVB stralen

Zo zie je dat een SPF30 niet zoveel verschilt van een SPF50. 

Kan je uitleggen wat SPF precies betekent en waarom het zo belangrijk is voor de bescherming van onze huid, vooral in de zomer? 

Met zoveel SPF-producten op de markt, waar moeten we op letten bij het kiezen van de juiste zonnebrandcrème voor onze huidtype? 

Omdat de SPF enkel iets zegt over de mate waarin UVB stralen worden tegengehouden, is het ook belangrijk om UVA filters in je zonnecrème te hebben. Het UVA symbool met een cirkel rond is dan waar je op moet letten, naast het feit dat er SPF op staat. ‘Met zonnefilters’ is een misleidende claim en zegt niets over de mate van bescherming. 

Ijzeroxiden helpen tegen blauw licht (HEVL), dat mogelijks oxidatieve stress in de huid kan veroorzaken. En aangezien we zoveel op onze schermen zitten, is dit geen overbodige luxe. Hoe herken je ijzeroxiden? Door het feit dat het een getinte kleur heeft. 

Het allerbelangrijkste is dat je een zonnecrème kiest die je graag smeert, want die ga je dan ook frequent smeren. 

Wat is het verschil tussen een minerale en chemische filter?

Het verschil tussen een minerale (fysische) en chemische (organische) zonnefilters ligt hem in het feit dat de minerale het UV licht niet alleen absorberen en verstrooien, maar ook reflecteren zoals een spiegel terwijl de chemische filters het UV licht enkel absorberen en omzetten in warmte. 

Hierdoor worden minerale zonnefilters over het algemeen beter verdragen, door mensen met een gevoelige huid. Ze geven ook minder snel tranende ogen. 

Minerale filters herken je in de INCI lijst door de namen zinkoxide of titaniumdioxide. 

ZnO werkt ook antibacterieel en is voor die reden ook wel geschikt voor een acne gevoelige huid. 

 • Voorbereiding van de huid: Hoe kunnen we onze huid het beste voorbereiden op blootstelling aan de zon? Zijn er specifieke voedingsstoffen of behandelingen die je aanbeveelt?

  Niet al op voorhand onder de zonnebank gaan liggen 😊 dat is een fabeltje. 

  Worteltjes eten helpt wel. In feite alles wat bèta-caroteen bevat. Je vindt deze krachtige stof ook in andere kleurrijke groenten en fruit zoals, tomaten, watermeloen en paprika's. Bèta-caroteen stimuleert de productie van melanine in je huid, wat resulteert in een gezonde, natuurlijke gloed. Hoe levendiger de kleur van je voedsel, hoe meer antioxidanten het bevat. En die antioxidanten helpen je huid te beschermen tegen schadelijke UV-stralen. Bonus: door deze voedingsmiddelen te koken, kan je lichaam het bèta-caroteen beter opnemen. 

 • Aanbrengen van SPF: Hoe vaak moeten we zonnecrème aanbrengen voor optimale bescherming? 

  Ik raad aan om iedere 2-3 uur bij te smeren. De theorie van een SPF50 zegt dat je langer beschermd bent, maar dat risico zou ik niet nemen want we smeren nooit voldoende en door wrijving met kledij of de handdoek, of door een plons in het zwembad gaat er altijd product verloren. 

 • En hoe zit het met waterresistente formules tijdens het zwemmen of sporten? 

  Die blijven iets beter zitten, omdat ze op die manier geformuleerd zijn. Maar je veegt je bezweet gezicht ook af en eenmaal uit de zee of het zwembad ga je ook op je handdoek liggen of droog je je af. Dus dan moet je ook bijsmeren, ongeacht of je zonnecrème nu waterresistent is of niet. 

Er wordt online geïnsinueerd dat je van zonnecrème kanker krijgt. Dat het beter is om niet te smeren dan wel. Wat is jouw standpunt hierover?

De reinste onzin! Ik kan daar zelfs heel erg kwaad van worden. Je krijgt geen kanker van zonnecrèmes, wél van onbeschermd in de zon te liggen. 

Mijn boek ‘Het Cosmeticacomplot’ gaat daar trouwens ook over, over die bangmakerij die nergens op slaat. De veiligheid van cosmetische ingrediënten wordt heel streng bewaakt. Als er iets toxisch zou zijn, dan wordt dat verboden. Dus alle legale cosmetica die in Europa geproduceerd wordt is veilig. Daar kan je van op aangaan. 

 • Bescherming tijdens het zonnebaden: Wat zijn de beste manieren om onze huid te beschermen tijdens het zonnebaden? 

  Niet in de vlakke zon liggen, zeker niet tussen 11h en 15h. Liefst altijd onder een parasol of in de schaduw met een hoed en bril. En veel bijsmeren. Vergeet je oren niet en je tenen. Alsook je handruggen, want als je je handen wast is het ervan af. 

 • Kunnen we veilig zonnebaden eigenlijk?  

  Nee,  veilig zonnebaden bestaat eigenlijk niet. Mensen gaan dit niet graag lezen, ik weet het :-/ 

  Het feit dat we bruin worden, is een teken dat we zonneschade hebben opgelopen. Vroeger dachten we dat we dan beter beschermd zouden zijn en dat onze huid ons daar van nature bij beschermd. Maar nu zijn de wetenschappers erachter dat het ‘bruiningsproces’ een reactie is op de schade die al geleden is. Het is in feite al te laat dan. 

  Extra antioxidanten aan je zonnecrème toevoegen kunnen wél helpen om de vrije radicalen die vrijkomen tijdens blootstelling aan de zon, om deze op te vangen en te neutraliseren zodat de schade beperkt wordt. 

 • Hebben kinderen een andere SPF-formule nodig dan volwassenen?

  Nee in principe niet. Kinderen vinden het niet erg dat ze wit zien, dus een zinkoxide minerale filter wordt vaker gekozen voor kinderen, ook omdat die vaker geformuleerd is in een waterresistente basis. 

  Een SPF30 of SPF50 maakt niet zoveel verschil, als je maar voldoende bijsmeert. 

Bonjour Chérie