Section
Drop element here!

Straal van binnenuit, dagcrème op je bord

Smeren, reinigen, scrubben, hydrateren! We doen het allemaal en proberen onze huid zo goed mogelijk te beschermen tegen invloeden van buitenaf.
 Toch hebben we maar al te vaak last van een grauwe teint, een vette T-zone of vervelende oneffenheden zoals acne of eczeem. Maar hoe komt dat? 

Voeding is het codewoord! Onze huid is een orgaan net zoals ons hart, lever en de pancreas. Het is dus logisch dat we onze huid niet enkel moeten beschermen tegen invloeden van buitenaf (denk maar aan de zon, wind en koude) maar ook tegen aanvallen van binnenuit zoals ongezonde voeding, te veel alcohol en stress.

 Wist je dat het eten van te veel suikerrijke voeding, een onevenwichtige darmbalans, voedselintoleranties en allergieën ons een onregelmatige of geïrriteerde huid kunnen opleveren? Het achterhalen van deze gevoeligheden is dus echt een must, wil je je huid verbeteren.

 Met (de juiste) voeding kun je van binnenuit naar buiten, je huid terug laten stralen!

beauty en voeding

Hoe kan Reiniciar je daar bij helpen? 

Reiniciar is een unieke methode waarbij je op zoek gaat naar wat voeding met je lichaam doet. Het is zoveel meer dan enkel afslanken. We besteden aandacht aan voeding, stress en beweging. Dit doen we samen met jou in 3 periodes: een zuivering, analyse en nieuwe start. We gaan 9 weken met jou aan de slag om ontstekingsbevorderende voeding te vermijden en je een nieuwe manier van leven aan te leren. 

Elke persoon is uniek en daarom gaan we met de Reiniciar-methode op zoek naar de triggers voor je problemen. Zo ontdekten we in het verleden al dat tomaten, koffie en avocado bij sommige klanten huiduitslag en hoofdpijn kan uitlokken (omwille van histamine). Maar dit hoeft dus niet bij iedereen zo te zijn. We werken van binnenuit naar buiten toe: gezonde darmen zorgen voor een stralende en energieke jij.

Van buitenaf naar binnenin 

40% van je huidconditie hangt af van een goede reiniging. Maak je huid elke ochtend en avond schoon met producten die aangepast zijn aan jouw huidtype. Door de verkeerde huidverzorging, make-up van lage kwaliteit, agressieve shampoos en haarverzorging, irriterende wasmiddelen en schoonmaakmiddelen berokkenen wij onze huid elke dag schade.

En dat is niet alles! Onze huid is als het ware een barrière tussen de buitenwereld en onze binnenwereld waar allerlei stofjes een belangrijke functie hebben. De producten die wij dagelijks gebruiken kunnen een grote invloed hebben op deze stofjes. Ze worden vaak ‘hormoonverstoorders’ genoemd. Het gaat dan bijvoorbeeld om parabenen of bisfenolen die zich in ons lichaam gaan gedragen als hormonen. Zo verstoren ze de werking van onze hormonen. 

Gelukkig kan je bij Café Beauté terecht bij de beste huidexperten om je huid de aandacht van buitenaf te geven die ze verdient. Dat is al een zorg minder!

Beauty en voeding
Lipprimer Droge Lippen

Hormonen op hun kop 

Over hormonen gesproken! Ook van binnenuit hebben deze een grote invloed op onze huid. Als we ouder worden, neemt de hoeveelheid oestrogeen in ons lichaam af. Daardoor kan je huid minder vocht vasthouden en zal er hier en daar een rimpel verschijnen. Oestrogeen helpt daarnaast om collageen op te bouwen in het lichaam. 

Naast oestrogeen spelen progesteron en testosteron het spelletje mee. Deze hormonen zorgen voor een vettere huid. Poriën kunnen daardoor verstoppen en je kan het al raden toch? Puistjes, onzuiverheden en acne. Daarom is het zo belangrijk om onze geslachtshormonen in balans te houden. En yes! Ook voeding speelt hier een belangrijke rol. Groenten zoals broccolischeuten, boerenkool, koolrabi en paksoi kunnen onze hormonen een handje helpen. 

Naast de geslachtshormonen spelen ook de hormonen cortisol (= stresshormoon) en insuline (= regelen bloedsuikerspiegel) een belangrijke rol om je huid te laten stralen.

Sweet as sugar, of…? 

Ook suiker zal je huid sneller doen verouderen. Suiker stimuleert groeihormoon en dit zorgt voor een snellere veroudering van onze (huid)cellen. Als je suiker hoort, denk dan niet alleen maar aan snoep, koekjes en frisdrank maar ook aan snelle koolhydraten zoals frietjes, pasta en brood. Bij Reiniciar raden wij dan ook aan om gedurende 3 weken volledig af te kicken van deze suikers onder begeleiding van een van onze deskundige coaches. Vervang deze suikers door gezondere koolhydraten zoals speltbrood, peulvruchten, fruit en zoetere groentjes zoals rode biet, pastinaak en zoete aardappel. Daarnaast raden we je aan om af en toe een lekker wortelsapje bij de lunch te nemen. Deze zoete stokjes zitten vol carotenoïden en geven je daardoor een prachtige glow.

Nooit meer suiker dan maar? Toch niet! Het is zo belangrijk om een gezonde balans te behouden en ook te kunnen genieten van je favoriete zoete snack. Een leven zonder af en toe je favoriete dessert op het menu zou ons alleen maar stress opleveren. En net die stress moeten we vermijden als we er goed willen uitzien. 

Beauty en voeding

Relax, take it easy 

Stress is een onderdeel van ons leven en hebben we ook nodig. Denk maar aan die adrenaline die door je lijf giert vlak voor een examen of wanneer je iets gaat doen buiten je comfortzone. Deze stress kunnen we dus alleen maar omarmen omdat deze ons moed en doorzettingsvermogen schenkt. 

De boosdoener is echter langdurige (= chronische) stress. Het hormoon cortisol zorgt er voor dat onze spijsvertering niet goed werkt waardoor we belangrijke bouwstoffen voor onze huid niet uit onze voeding kunnen halen. Daarnaast zal het de collageen- en oestrogeenproductie remmen. Dubbele pech! Mensen die veel stress hebben slapen vaak ook slechter. Die wallen onder je ogen maken je er ook niet jonger op. 

Tijdens ons traject brengen we de invloed van stress op je lichaam in beeld en zien we er op toe dat je voldoende me-time inlast. 

Omega 3? Vet cool! 

Telkens wanneer we eten krijgen we ontsteking in ons lichaam. Wanneer we voeding eten die aangepast is aan ons unieke lichaam, dan kunnen we deze ontsteking zoveel mogelijk beperken. Dit doe je door uit te zoeken op welke producten en ingrediënten jouw lichaam reageert. Het is moeilijk om voedingsadvies te geven voor de perfecte huid. Niet elk lichaam is hetzelfde en iedereen reageert anders op bepaalde voeding. Toch zijn er een aantal vaste categorieën van voeding die best iedereen kan vermijden voor die mooie glow. Denk maar aan koemelkproducten, suikers en rood vlees. Als we veel ontstekingen hebben in ons lichaam door het eten van deze zaken kunnen deze tot uiting komen in onze huid, haar en nagels. Denk bijvoorbeeld aan eczeem, acne, broze nagels, dof haar, rode vlekken en witte schilfertjes.

Om ontsteking zoveel mogelijk te vermijden moeten we meer omega 3 (= ontstekingsremmend) toevoegen aan ons voedingspatroon en omega 6 (ontstekingsbevorderend) vermijden. Omega 3 kan je terugvinden in vette wilde vis. Gekweekte vis bevat vaak onvoldoende omega 3 omdat ze weinig of geen algen eten. Voor de veganisten onder ons zijn er andere bronnen zoals avocado, walnoten, chiazaad en lijnzaad. Langs de andere kant kan je omega 6 best zo veel mogelijk vermijden. Schrap sterk bewerkte producten, zonnebloemolie en druivenpitolie dus maar van je winkellijstje. Ook de benaming ‘plantaardige oliën’ wil je graag zo veel mogelijk vermijden. 

Tegenwoordig gebruiken ze in bijna alle verpakte voeding ingrediënten die barstensvol omega 6 zitten. Daarom raden wij aan om een goed omega 3 supplement in je kast te zetten. 

Lipprimer Droge Lippen

Eet jezelf stralend 

Ondanks dat het moeilijk is om algemeen voedingsadvies te geven, zijn er toch een aantal voedingsmiddelen die we kort willen uitlichten voor jullie.

1. Bosvruchten en bessen. Deze snoepjes van moeder natuur zitten vol antioxidanten die onze cellen beschermen tegen veroudering. Probeer bij je volgende brunch dus zeker eens die hippe açaibowl op de menukaart uit.
 2. Ananas! Deze zeemzoete exotische vrucht bevat veel bromelaïne. Deze stof gaat ontstekingen tegen. Pina colada baby!
3. Mango zit boordevol foliumzuur en dat houdt de huid stevig. Mango past heerlijk samen met grijze garnalen en rode chili.
4. Eat it like Popeye. Spinazie. Dit is een bron van luteïne. Hierdoor blijft onze huid gehydrateerd en elastisch.
 5. Gelukkig is de mondmaskerplicht afgeschaft. Knoflook is een natuurlijke beschermer tegen bacteriële infecties.
 6. Pompoen bevat net zoals wortels bètacaroteen. Pompoen is heerlijk in de soep of kan zelfs gebruikt worden in zoetere gerechtjes zoals cake. Tof hé!

Laat je huid geen dorst lijden

Van binnenuit hydrateren. Drinken is heel belangrijk om afvalstoffen af te voeren en lijntjes op onze huid te voorkomen. Naast water kan je ook thee en kruideninfusies toevoegen als een goede basis voor hydratatie. Drink niet te veel en niet te weinig. Dit kan je voelen aan hoeveel dorst je hebt en zien aan de kleur van je urine. Is deze volledig doorzichtig? Dan drink je te veel. Is deze (donker)geel dan drink je te weinig. 

Om ons lichaam gezond te houden en afvalstoffen af te voeren is matcha de ultieme booster voor huid, haar en nagels. De EGCG in matcha beschermt niet enkel tegen de veroudering van de huid maar is ook goed voor hart- en bloedvaten. Om nog maar te zwijgen over de energie die je er van krijgt. 

Beauty en voeding

Honger gekregen naar een gezondere levensstijl (en zo ook een gezondere huid)? Neem dan contact op met één van de Reiniciar-coaches. Er zijn verschillende coaches voor verschillende regio’s. Je vindt alle gegevens op hun website.

Je kan je ook al laten inspireren op het Instagram account van Reiniciar: @reiniciar.eu.


Special thanks aan Reiniciar coaches Stephanie Raskin en Caroline De Groof om deze blog te schrijven!

Laat je huid nog meer stralen met gezonde make up!

Beauty en voedingBeauty en voedingBeauty en voeding Beauty en voedingBEKIJK ALLE BLOGSSHOP COLLECTIE

#follow us on instagram

Checking...