Zoekresultaten 0

Blog: Ambassadrice Esther Wolfs is Professor aan UHasselt

02.02.2021

Eén van onze ambassadrices is Mevrouw Esther Wolfs, zij is naast een grote liefhebber van onze minerale producten vooral Professor Doctor aan de UHasselt. Naar aanleiding van wereldkankerdag schreef ze deze blog.

"Dames die behandeld worden voor kanker, krijgen vaak een erg gevoelige huid waardoor ze geen make-up meer verdragen. Zij verdienen echter ook zorgeloze me-time en een vleugje make-up. Cent Pur Cent is zo natuurlijk mogelijk en kan voor deze dames een mooie oplossing bieden. Het geeft hun zelfvertrouwen een duwtje in de rug - ze zitten immers al in een erg zware periode waarin alle beetjes helpen om de moed erin te houden.

Elke dag wordt er in België bij gemiddeld 193 mensen kanker vastgesteld. Harde cijfers. Gelukkig bestaan er verschillende behandelingen zoals bijvoorbeeld chemotherapie, bestralingen en chirurgie. Dankzij deze behandelingen kunnen vele kankerpatiënten succesvol behandeld worden, maar toch brengen ze veel bijwerkingen en ongemakken met zich mee. Dit komt omdat niet enkel de kankercellen worden aangevallen, maar ook de gezonde cellen in ons lichaam.

In het dagelijkse leven ben ik professor in de biomedische wetenschappen en ga ik samen met mijn team op zoek naar een nieuwe behandeling voor hoofd- en halskanker. Hiervoor gebruiken we stamcellen die we halen uit het hartje van wijsheidstanden, want deze stamcellen zijn in staat om zich te bewegen naar tumoren. In het labo toveren wij deze stamcellen om naar “superstamcellen”. We bouwen een therapeutisch gen in zodat we enkel de tumorcellen kunnen aanvallen en het gezonde weefsel zoveel mogelijk gespaard blijft. De patiënt zal dus minder bijwerkingen ervaren. Ons onderzoek bevindt zich nog in een vroeg stadium, maar de eerste resultaten zien er alvast heel positief uit.

Binnenkort starten er ook een paar nieuwe projecten in onze groep. We gaan aan de slag met wiskundige modellen en artificiële intelligentie om longkanker te behandelen door de micro-omgeving van deze tumoren in kaart te brengen. Zo zullen de patiënten in de toekomst beter en sneller behandeld kunnen worden.

Daarnaast willen we ook “slimme” nanodeeltjes ontwikkelen als nieuwe behandeling voor kanker. Deze nanodeeltjes bevatten chemotherapeutica, maar zullen zodanig ontwikkeld worden dat ze enkel reageren op een tumor-omgeving. Dit betekent dat de nanodeeltjes enkel zullen openbarsten in de tumor en de chemotherapie dus enkel daar vrijgegeven zal worden. Op deze manier willen we ook het gezonde weefsel sparen zodat de behandeling zo weinig mogelijk bijwerkingen veroorzaakt.

Patiënten die een kankerbehandeling krijgen, ervaren immers al een erg grote emotionele druk, maar ervaren ook de sociale en vaak financiële gevolgen van de ziekte en de behandeling. Het is dus erg belangrijk dat wetenschappers nieuwe behandelingen ontwikkelen die beter zijn en enkel de tumorcellen aanvallen. Dit zorgt voor minder bijwerkingen waardoor het proces voor de patiënt draaglijker wordt. We willen de patiënten immers zoveel mogelijk comfort bieden tijdens hun behandeling.

In deze context ben ik ook grote fan van Cent Pur Cent. Omdat ik het zo relevant vind en omdat dit een echte match is met ons kankeronderzoek, ben ik erg fier om dit jaar een van de ambassadrices te zijn van Cent Pur Cent!"

 *****

Dit onderzoek steunen? Dat kan!

Universiteitsfonds UHasselt
BE36 4532 5278 1181
vermelding: onderzoek Prof. Dr. Esther Wolfs

Giften vanaf 40 euro zijn overigens 45% fiscaal aftrekbaar

Join the Powdercult!

#Powdercult

Bekijk op Instagram

Bekijk op Instagram

Bekijk op Instagram

Bekijk op Instagram

Bekijk op Instagram

Bekijk op Instagram